سیستم مدیریت محتوا یا CMS سیستمهای نرم افزاری هستند که ابزاری جهت مدیریت وب سایتها به حساب میآیند. این سیستمها برای طراحی سایت به ویژه توسط افرادی که دانش برنامهنویسی ندارند مورد استفاده قرار میگیرند. امروزه اکثر افراد برای طراحی سایت خود یکی از انواع سیستمهای مدیریت محتوا را برمیگزینند.
سیستمهای مدیریت محتوا میتوانند ابزاری راحت و کاربردی برای ایجاد سایتهایی داینامیک باشند. امکانات سیستمهای مدیریت محتوا، برای شما هر چیزی که برای طراحی سایت نیاز دارید را فراهم میکنند. مهمترین دلیل نیاز به سیستم مدیریت محتوا برای سایتهای پویا تغییرات دوره ای است که باید در سایت ایجاد شود. اگر یک سایت ایستا باشد برای ایجاد تغییر در آن، نیاز به برنامهنویسی و تغییر کدها است و اگر برنامهنویس نباشید باید هربار سراغ شرکتهای برنامهنویسی و طراحی سایت بروید و از آنها بخواهید تا تغییرات را اعمال کنند. اما سیستمهای مدیریت محتوا این مشکل را حل کردهاند. همراه خاتون باشید تا با بهترین سیستم مدیریت محتوا آشنا شویم.
بر اساس آمار، بهترین سیستم مدیریت محتوا، CMS وردپرس است. WordPress کاربردیترین سیستم مدیریت محتوا است و پس از آن جوملا و دروپال در رتبههای بعدی قرار دارند.
مطلب مرتبط:

سیستم مدیریت محتوا CMS
ویژگیهای بهترین سیستم مدیریت محتوا
سیستمهای مدیریت محتوا بسیار متنوع هستند و هر یک بخشی از نیازهای کاربران را پاسخ میدهند. پیش از پرداختن به معرفی بهترین سیستمهای مدیریت محتوا، ابتدا ببینیم کدام ویژگیها برای این سیستمها مزیت محسوب میشوند. برخی از ویژگیهای این سیستمها عبارتند از:
- امکان و سهولت انتشار محتوای جدید: هر CMS کارآمدی یک ویرایشگر قدرتمند و ابزارهایی جهت تولید و انتشار محتوا دارد. میتوان گفت تولید محتوا در این سیستمها آسان است.
- امکان دستهبندی محتوا: وقتی محتوای سایت افزایش پیدا میکند سازماندهی و دستهبندی آن پیچیدهتر میشود. بنابراین لازم است در سیستم مدیریت محتوای وبسایت شما امکان برچسبگذاری، دستهبندی و موارد از این دست وجود داشته باشد.
- امکان ویرایش محتوا: سیستم مدیریت محتوای باید ابزارهایی داشته باشد تا امکان مدیریت و ویرایش محتوا را برای کاربر فراهم کند.
- امکان شخصی سازی: قابلیت شخصیسازی یا ایجاد تغییرات مورد نیاز در سیستم مدیریت محتوا و قابلیت افزودن امکانات جدید به سیستم، یک قابلیت مهم CMS ها است.
- توسعه CMS: سیستمهای مدیریت محتوا همیشه باید در حال بهروزرسانی و ارائه امکانات جدید برای کاربران باشند.
- امنیت:امنیت از اصلیترین موارد موثر در انتخاب سیستم مدیریت محتوا است. امن ترین CMS ها دارای امکاناتی از جمله بهروزرسانی، رفع باگهای امنیتی و امکان توسعه امنیت سایت هستند.
اما حالا که با مهمترین ویژگیهای CMS ها را شناختیم، میتوانیم با بهترین سیستم های مدیریت محتوا آشنا شویم.

انواع سیستم های مدیریت محتوا
انواع سیستم مدیریت محتوا
سیستمهای مدیریت محتوا متنوع و فراوانند. اما برخی شناختهشدهتر هستند و کاربران بیشتری دارند و برخی دیگر کمتر مورد استفاده قرار میگیرند. این سیستمها عبارتند از:
- وردپرس (WordPress)
- جوملا (Joomla)
- دروپال (Drupal)
- نیوک (phpNuke)
- تایپو3 (TYPO3)
- تومیتو کارت (Tomato cart)
- پرستا شاپ (PrestaShop)
- اپن کارت (OpenCart)
- ساز مگنتو (Magento)
در ادامه 3 مورد از پرکاربردترین و بهترین سیستم های مدیریت محتوا را با جزئیات و بررسی ویژگیهای آنها به شما معرفی میکنیم:

ابزار سایت ساز وردپرس
1- وردپرس WordPress
وردپرس بدون شک یکی از پیشرفته ترین سایت سازها و بهترین سیستم های مدیریت محتوا در جهان است. بر اساس تازهترین نظرسنجیها وردپرس بهترین سیستم مدیریت محتوا برای راهاندازی سایت فروشگاهی است.
همچنین این سیستم بهشکلی مداوم در حال بهروزرسانی و بهبود قابلیتهای خود است
یکی از دلایلی که موجب شده سایتساز وردپرس از سایتسازهای دیگر متمایز شود، کم حجم و بهینه بودن آن برای موتورهای جستجو است. در گذشته به وردپرس به چشم وبلاگ ساز حرفه ای نگاه می کردند، چرا که امکانات گوناگونی مناسب وبلاگ نویسی و ارائه متون مختلف در اختیار کاربر قرار میدهد. اما با توسعه تکنولوژی، این سیستم مدیریت محتوا تبدیل به اسکریپتی با قابلیت بالا جهت تولید سایتهای فروشگاهی، خبری، شرکتی و غیره شد.
مزایا و معایب طراحی سایت با وردپرس
اما این سیستم هم مانند همه سیستمهای دیگر دارای مزایا و معایبی است. این موارد عبارتند از:
مزایای وردپرس
از مهمترین مزایای وردپرس میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- به دلیل پر کاربرد بودن، مطالب آموزشی زیادی درباره آن وجود دارد و میتوان از تجربیات و دانستههای دیگر وبمسترها نیز استفاده کرد.
- امکان استفاده از پلاگینها و قالبهای وردپرس به صورت رایگان نیز وجود دارد و برای کاربران امکان طراحی هر نوع سایتی را فراهم میکند.
- کار با پنل ادمین یا کنترل پنل وردپرس بسیار ساده است و همین موضوع از دلایل محبوبیت آن است. سادگی کار با این سیستم به کاربران در مدیریت سایت کمک میکند.
معایب ورودپرس
از معایب ابزار ورد پرس شامل:
- ابزار وردپرس برای سایت های ساده کاربردی نیست.
- نصب سایت به صورت پیش فرض، میتواند در آینده زمینهساز بروز مشکلات امنیتی شود.
- این ابزار، پشتیبانی رسمی ندارد بنابراین ممکن است گاهی پاسخی برای مشکلات خود نداشته باشید.

ابزار طراحی سایت جوملا
2- جوملا Joomla
سایتساز جوملا از قدیمیترین اسکریپتهای تحت PHP است. با استفاده از این سیستم مدیریت محتوا میتوانید فایلهای خود را بهشکلی سازماندهی شده نمایش دهید. یکی از جذابیتهای جوملا این است که تنها با چند کلیک قادر خواهید بود اسکریپت مربوطه را نصب کنید. سپس به راحتی و بدون دانش فنی برنامه نویسی میتوانید وب سایت خود را طراحی و پیادهسازی کنید.
اغلب طراحان وب و کاربران اینترنتی، برای طراحی سایت خود جوملا را انتخاب میکنند چرا که هم رایگان است و هم از محیط کاربری و گرافیک عالی برخوردار است. به علاوه به سادگی قابلیت ارتقاء دارد و میتوان از آن برای ساخت انواع سایت استفاده کرد. این سایت ساز به گونهای طراحی شده که پنل مدیریت آن میتواند کاملا فارسی شود.
مزایا و معایبطراحی سایت با جوملا
جوملا هم دارای مزایا و معایبی است که آنها را در ادامه بررسی میکنیم:
مزایای جوملا
مزایای جوملا شامل:
- قابلیت استخراج حساب کاربری از حساب های OpenID، Googleو LDAP
- دارا بودن 7 هزار اکستنشن
- کنترل پنل قدرتمند
- وجود مطالب آموزشی کافی فراوان به دلیل بالا بودن تعداد کاربران جوملا
معایب جوملا
از جمله معایب جوملا شامل:
- با وجود قدرتمند بودن کنترل پنل، اما این ابزار کاربر پسند نیست.
- قالبهای ضعیف در مقایسه با سایر ابزارهای طراحی سایت
- مناسب سایتهای ساده نیست.

ابزار طراحی سایت دروپال
3- دروپال Drupal
قطعا دروپال Drupal هم یکی دیگر از محبوب ترین و پرکاربردترین سیستمهای مدیریت محتوا در جهان است. دروپال یکی از CMS ها است که برای مدیریت و طراحی وب سایتها کاربران بسیاری دارد. میتوان گفت از مهم ترین دلایل استقبال کاربران از دروپال متن باز بودن آن است به این معنی که به صورت رایگان در دسترس کاربران قرار دارد. همچنین این امکان را دارید تا کلیه کدهای نرم افزار را به صورت دستی ویرایش و یا آن را اختصاصی کنید. بنابراین دیگر نیازی به پرداخت هزینههای سالانه و ماهانه نیست.
مزایا و معایب طراحی سایت با دروپال
دروپال هم مانند انواع دیگر سیستم مدیریت محتوا، دارای نقاط قوت و ضعفی است. این موارد شامل:
مزایای دروپال
از جمله مهمترین مزایای دروپال میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاربران فراوان که موجب میشوند مطالب آموزشی بسیاری درباره این ابزار در دسترس باشد.
- دارای 6 هزار ماژول که امکان ایجاد هر نوع سایتی را ایجاد میکند.
- هزینه طراحی سایت با این ابزار مقرون به صرفه است.
معایب دروپال
معایب دروپال هم شامل:
- مناسب طراحی سایتهای ساده نیست.
- امنیت پائین دروپال که امکان طراحی سایتهای تجاری را از کاربر میگیرد.
شما تا کنون از کدامیک از سیستمهای مدیریت محتوا استفاده کردهاید؟ کدامیک را برای طراحی سایت خود ترجیح میدهید؟
برای دریافت مشاوره در رابطه طراحی سایت شرکت یا فروشگاه خود با کارشناسان آژانس دیجیتال مارکتینگ خاتون نماس بگیرید.